Ako imate više od 40 godina i osjećate probleme s vidom, velika je vjerojatnost da otkrivate prezbiopiju, uobičajeno slabljenje vida na blizu. Ali dobre vijesti su da postoji više rješenja nego ikad do sad. Ne morate nositi više pari naočala (za daljinu i čitanje) ili bifokalne naočale s vidljivom linijom koje su nosili vaši roditelji.

Progresivne naočale nude mekan prijelaz od udaljenosti za daljinu, preko vida na srednjoj udaljenosti do vida na blizu pokrivajući i sve ostale potrebne korekcije. To znači da progresivne naočale imaju progresivnu korekciju dioptrije (od vrha prema dnu leće), smanjuju napetost oka i omogućavaju najprirodniju korekciju vida.
Prva progresivna leća izumljena je 1959., to je bila Varilux leća. Od tada, Essilor kontinuirano radi na novim standardima i izvedbama kako bi pacijentima prezbiopima osigurao najbolju kvalitetu vida. Svaki dizajn Varilux leće prolazi rigoroznu seriju kliničkih ispitivanja i ispitivanja na nosiocima kako bi nosiocima osigurali najbolju izvedbu i korekciju vida. Od otkrića progresivnih leća, sve generacije predstavljene tržištu poboljšavale su oštrinu i kvalitetu vida ali su postojali određeni kompromisi.

Progresivne naočalne mogu biti izrađene od svih materijala dostupnih na tržištu. Za veće dioptrije  koriste se tanji materijali, za "rimless"   / na bušenje /  ili viseće / s najlonom  /  okvire, na raspolaganju su tvrdi  plastični materijali  trivex ili polikarbonat.  Moguće su izvedbe s prozirnim, fotoosjetljivim ili tamnim polariziranim lećama.

Brzo  i ugodno privikavanje na progresivne naočale.
U periodu privikavanja, možda ćete osjetiti razliku kod  gledanja u stranu u odnosu na leće samo s  jednom dioptrijom. To je normalna pojava, a rješava se na način da pokretima glave, gore -  dolje, izoštrite sliku, a pokretima glave lijevo - desno, držite pogled  usmjeren kroz središnji dio leće. Pokrete očiju kod gledanja kroz progresivne  naočalne leće svedite na najmanju moguću mjeru. Ako prvi put koristite  progresivne naočale budite opušteni, strpljivi i koristite ih kontinuirano.
Ako ste od svojih znanaca ili prijatelja čuli rečenicu: "Nisam se nikako mogao naviknuti na  progresivne naočale", nemojte se obeshrabriti. Morate znati da uspješnom korištenju progresivnih naočala  mora prethoditi niz predradnji:

  • točno određivanje dioptrija za progresivne naočale / kontrola vida /.
  • ispravan odabir dioptrijskog okvira - poslušajte sugestiju Vašeg optičara.
  • točne mjere za ugradnju progresivnih leća - uzima ih Vaš optičar s  iskustvom.
  • odabir što kvalitetnijih progresivnih leća.
  • upute o načinu korištenja - poslušajte savjete Vašeg optičara prilikom  preuzimanja prvih progresivnih naočala.
  • postepeno i strpljivo korištenje kod početnika.

HOYA PROGRESIVNE LEĆE

Hoya  - svjetski lider u dizajnu i proizvodnji progresivnih naočalnih leća. Kolekcija progresivnih leća Hoyalux iD nudi optimalan izbor za Vaš osobni životni stil.

Hoyalux iD LifeStyle V+  - zadnja generacija progresivnih leća koja nudi  maksimalnu stabilnost i jasan vid.

Hoyalux iD LifeStyle V+ Harmony  - progresivna leća koja ima najudobniju progresivnu distribuciju preko glavnih područja gledanja. Savršen dizajn za iskusne nosioce progresivnih naočala koji očekuju najbolji mogući vid u svakom pogledu.

Hoyalux iD LifeStyle V+ Clarity - dinamična progresivna leća s primarnim interesom za pogled u daljinu. Idealan dizajn za mlade, aktivne presbiope koji žele oštar vid i ne prihvaćaju ograničenja u pokretu.

Multifokalne ili progresivne leće

Multifokalne ili progresivne leće imaju više dioptrija s postupnim prijelazom između dioptrijskih jakosti. Koriste se za korekciju refrakcijskih pogrešaka na svim udaljenostima; od udaljenih predmeta, predmeta na srednjoj udaljenosti, do bliskih predmeta. Naočale s progresivnim lećama su potpuno prilagođene potrebama svakodnevnog života, tako da ih ujutro stavite i navečer skinete. Omogućuju vam oštar vid na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala.

Osim funkcionalnosti i udobnosti multifokalne leće imaju još jednu veliku prednost u usporedbi s bifokalnim lećama, a to je izgled. Na njima nema vidljivog dijela za čitanje, tako da izgledaju kao obične jednojakosne leće.

 

Progresivne naočale, progresivne leće, multifokalne leće

Među multifokalne leće možemo ubrojiti i tzv. uredske leće, koje su sve popularnije. Za razliku od standardnih multifokalnih leća ove leće nemaju korekciju za daljinu, već samo za udaljenost od cca 3 metra. Namijenjene su prije svega mlađim presbiopima, koji ne trebaju korekciju za daljinu. Prednost ovih leća leži u tome što dolazi do minimalnoga sužavanja vidnog polja na srednjoj i bliskoj udaljenosti, što je idealno za rad u uredu, odnosno za rad na računalu.

Kakav okvir odabrati za progresivne leće?

Ukoliko razmišljate o kupnji progresivnih leća, trebali biste znati da takve leće nije moguće ugraditi u bilo koji okvir. Trebali biste izbjegavati preuske okvire, kako ne bi došlo do ograničenja vidne oštrine za određenu udaljenost. Danas postoje progresivne leće koje je moguće prilagoditi i užim okvirima, ali u tom slučaju je važno obratiti pozornost pri kojim aktivnostima naočale koristite.

Progresivne leće ipak nisu savršene

Ni progresivne naočale nisu sasvim idealne i imaju određena ograničenja. To je prije svega suženo vidno polje na srednjoj i bliskoj udaljenosti. Manje probleme u nekih ljudi može izazvati dulje vrijeme prilagodbe, ali u većini slučajeva to je samo pitanje vremena. Potrebno je tek malo strpljenja i život će vam se dosta pojednostavniti. To što će vas najmanje usrećiti je cijena. Ukoliko želite kvalitetne progresivne leće, što svakako preporučujemo, morati ćete izdvojiti popriličan iznos novca. No kada biste umjesto jednih progresivnih naočala imali dva ili tri para naočala s jednojakosnim lećama trošak bi bio sličan.